INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti
DAERAHMachang
DUNTemangan
MUKIMKuala Kerak
PARLIMENMachang
NEGERIKelantan
Rekreasi & Pelancongan
Jambatan Guilimard
Lombong Bijih Besi, Bukit Besi Temangan
Gaharu Guest House
Kemudahan Awam
Dewan Serbaguna
Masjid
Balai Polis
Klinik Kesihatan
Pasar
Surau
Tokong
Pendidikan
SMK Temangan
SK Temangan
SJKC Chung Hwa
Tadika Kemas Temangan
Kisah Kejayaan
Nama : Azlinawati bt Abdullah
Alamat : Kg Pek 18500, Machang, Kelantan
No. Telefon : 011-26081093
Tahun menjadi Ahli PI1M : 1/3/2017 - sehingga kini
Facebook : https://web.facebook.com/deqnascarf/

Latar Belakang :
Pn. Azlina pada peringkat awal hanya menghasilkan tudung secara sambilan bagi digunakannya sendiri dan jika menerima permintaan dari saudara mara. Tetapi beliau mula memandang kemahiran dan peluang yang ada dapat menjana pendapatan yang lumayan. Penggunaan medium online dapat membantu beliau memasarkan produknya dengan lebih luas.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Pendapatan beliau sekadar mendapat pulangan modal. Tetapi selepas menglibatkan diri dengan Pi1M, beliau mampu menjana pendapatan diantara RM800.00 – RM1000.00.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Melalui latihan keusahawanan yang diikuti secara formal dan tidak formal banyak membantu beliau kerana kesibukkan menguruskan anak sulung yang baru lahir beliau tidak mempunyai masa untuk hadir ke kelas latihan, beliau dibimbing oleh staff Pusat Internet 1Malaysia Temangan dirumah beliau dan juga memalui media Whataspps, beliau kini telah memiliki facebook page sendiri yang dapat mempromosikan produk beliau. Pelanggan beliau dari seluruh Negara yang mana mereka mengetahui produk jualan beliau melalui facebook page tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM800.00 – RM1000.00.
Nama : Muhamad Amir Asyraf
Alamat : Kg Padang Temangan, 18400 Machang, Kelantan.
Tahun menjadi Ahli PI1M : 15/3/2017 - sehingga kini

Latar Belakang :
Adik Amir Asyraf merupakan seorang pelajar yang bagus dan berpotensi besar untuk Berjaya. Beliau baru berusia 13 tahun tetapi menunjukan minat yang besar terhadap ICT.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Sebelum terlibat dengan Pi1m beliau tidak terdedah dengan kemudahan ICT serta kebaikkan penggunaan ICT. Beliau juga tidak pandai untuk menggunakan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Melalui kelas latihan yang disertai, kini beliau mampu mencari maklumat di internet dengan mudah. Belia juga didedahkan dengan cara-cara untuk menggunakan internet dengan selamat.

Keusahawanan

Nama Perniagaan: Jimmy Char Kuey Teow
Facebook : https://web.facebook.com/jimmycharkueyteow
Hubungi : 014-5453936


En. Amyrul atau lebih mesra dengan panggilan jimmy mempunyai pengalaman hampir 10 tahun dalam bidang ini. Beliau mula berkecimpung didalam bidang ini hanya sebagai pekerja di pasar malam. Semasa itulah beliau mengasah bakat serta kemahiran dalam menghasilakan char kuey teow yang mana bertempat di kawasan Puchong. Setelah 3 tahun berada ditempat orang, beliau mula mengambil langkah berani untuk pulang ke Kelantan bagi membuka sendiri perniagaannya. Berbekalkan peluang, semangat dan modal yang ada beliau membuka gerainya di atas tanah milik seorang teman. Perniagaannya mendapat sambutan yang amat menggalakan.